пятница, 26 июля 2013 г.

Етнофестиваль. Як гуляли козачата у дубовому гаю…

Криворізькі козачата та берегині з міських загальноосвітніх шкіл №№ 72 та 58 уже четвертий рік поспіль зустрічаються на березі мальовничої річки Саксагань у дубовому гаю на спортивно-туристичних змаганнях, що ввійшли до традиційної програми масштабного етнофестивалю козацької слави «Козакуймо, козачата».


Цього чарівного ранку перлина Саксагані мовби ожила. З’явилися старовинні намети, бутафорські оборонні вежі, 2000 люду спілкувалися, варили смачний куліш, облаштовували курені. Залпами гармат зустрічали представників Українського реєстрового козацтва з усієї Дніпропетровської області. Зворушливо вітав голова Саксаганської районної у місті ради Валерій Беззубченко ветерана Великої Вітчизняної війни, визволителя міста Кривого Рогу Василя Макаровича Качана та подарував йому на згадку про цей день сучасний фотоальбом Кривого Рогу. Рапорт про відкриття фестивалю приймав представник гетьмана в Дніпропетровській області, генерал-полковник УРК Юрій Засядьвовк. Він зазначив, що організація такого роду заходів у Саксаганському районі – це не лише популяризація українського мистецтва та культури, унікальних традицій, збереження і формування національної ідентичності, але й веселе свято для шукачів незабутніх видовищ і шанувальників українського етно, спільні справи батьків з дітьми на свіжому повітрі серед енергетичного ландшафту.
А серед арсеналу змагань були: практична стрільба, рукопашний бій, виживання в природі, тактична та розвідницька підготовка з військово-патріотичного виховання. Кожну дистанцію учні долали з честю, тільки і чутно було їхнє переможне скандування: «Слава Україні! Героям слава!».
Окрасою ж дивовижного дійства стали гарні дівчата в національному вбранні, що роз’їжджали по стежках дубового гаю на конях.
Організатори фестивалю – отаман Саксаганського району, майор Українського реєстрового козацтва Ігор Козирєв та директор Криворізької загальноосвітньої школи №72 Вікторія Ничипорук – обіцяють, що наступний, ювілейний, рік буде ще видовищнішим та не залишить жодного саксаганця байдужим до живої української культури!
Якби побачив це дійство засновник Кривого Рогу, останній кошовий отаман Запорозької Січі Петро Калнишевський, то надзвичайно б радів, що є такі продовжувачі славних козацьких традицій.

Комментариев нет:

Отправить комментарий