четверг, 17 октября 2013 г.

Золотий мед пасічників Криворіжжя



Наприкінці минулого тижня  в Києві завершили свою роботу XXXXIII Конгрес спілки бджільницьких організацій Апімондії та виставка АпіЕкспо.
Чимало пасічників з Кривого Рогу відвідали світовий форум. Серед них був і кореспондент «Червоного гірника».
 5 днів у трьох павільйонах площею 58000 квадратних метрів Міжнародного виставкового центру української столиці ніде було яблуку впасти – тут натхненно працювали понад 10 тисяч бджолярів з більш ніж 70 країн планети. Всесвітній конгрес представників найдревнішого ремесла став для України  чи не найбільшою подією після футбольного чемпіонату Євро-2012.  Уже першого дня роботи світового зібрання пасічників було визнано, що саме наша країна лідирує в зборі неоціненного нектару.  Президент організаційного комітету Апімондії , голова правління  товариства «Братство бджолярів України» Тетяна Васильківська так розхвилювалася, що емоційно заявила: «Ми весь світ можемо залити українським медом!» Але ми,  криворізькі бджолярі, мандруючи виставковими павільйонами, говоримо більш стримано: українським пасічникам ще треба працювати та працювати, особливо стосовно досягнення сучасних технологій ведення бджільницької справи. А якщо  зовсім критично підходити, то  Україна просто відстає   у виготовленні обладнання, реманенту, пасічницьких інструментів, я вже не кажу про технології для підвищення продуктивності бджільництва та виходи на міжнародні ринки. Хто ж попереду в цьому плані? Німецькі, японські, американські, румунські, китайські та польські пасічники. В їхніх країнах галузь бджільництва по-справжньому підтримується на державному рівні.
Представники криворізької делегації  пасічників Тетяна Карауш, Олег Варешко, Ігор Корнієнко, Микола Макогон, Олег Козлов, Валентина Шевченко та інші не могли надивитися на суперсучасне обладнання, яке виготовляється  в Європі та за її межами.
 На Апімондії проходив всесвітній медовий чемпіонат у понад 100 номінаціях для меду, воску, медових напоїв та іншої бджільницької продукції  за новими стандартами якості, і ось тут нас чекав справжній успіх. У конкурсі меду, який проводився в категоріях приватних осіб та підприємств, у шести класах кожен: світлий, середній, темний, кристалізований мед, шматки стільника, залиті медом, стільниковий мед  - золоту медаль вибороли наші земляки Володимир Скрипник і Михайло Величко  за фасований різаний стільниковий соняшниковий мед,  який  представляло криворізьке підприємство ТОВ «Меганом-АП», очолюване Анатолієм Салтаном. До речі, на другому місці залишився башкирський липовий мед, на третьому – турецький, схожий на сосновий падевий.
Золоту медаль і почесний диплом Анатолій Салтан отримав особисто з рук Тетяни Васильківської і президента Міжнародної спілки бджільницьких організацій Апімондії Жиля Ратія.
 - Відібрані за різними критеріями зразки було перевірено в німецькій лабораторії QSI в Бремені,  а остаточну оцінку нашому стільниковому соняшниковому меду поставили експерти з США, Словаччини та Австралії, - сказав Анатолій Салтан. – У зразках, які було подано на конкурс,  вони виявили 86 відсотків пилку соняшника. Це щирий соняшниковий мед відмінної якості, зібраний у нашому регіоні, а не десь в екологічно чистій області. Я безмежно радий, що саме соняшниковий мед отримав таку високу нагороду, бо зазвичай він чомусь недооцінюється людьми. Мед саме цих пасічників ми експортуємо до Білорусі.
Отож,  український соняшниковий мед – один з найкращих у світі, а криворізькі пасічники – майстри своєї справи. Сердечно вітаємо! 



Микола Крамаренко, "Червоний гірник". Фото автора

Комментариев нет:

Отправить комментарий