Частенько,
коли збираємося родинною або дружньою компанією за столом, згадую і цитую слова
нашого великого Тараса Шевченка: «Якби з ким сісти хліба з’їсти...» Які ж таки
мудрі слова Кобзаря! Через хліб насущний переноситься велика повага до
запрошених на обід чи вечерю гостей, значення самого окрайця хліба.
Як бачимо, і через півтора століття це висловлювання не втратило свого філософського звучання. Навіть набуло нового. Хліб і в наш космічний вік залишається продуктом номер один!
На
цьому наголошує давно захоплений своєю професією комерційний директор
публічного акціонерного товариства «Криворіжхліб» Микола Грунь, який влаштував
мені цікаву мандрівку підприємством.
До речі. В Дніпропетровській
області ціни на хліб не підвищуватимуться
– Похваліться, що вже зроблено?
– Не
так давно змонтували замість старої нову котельню з італійським обладнанням.
Вона набагато простіша в обслуговуванні, економніша.
Завершили
й модернізацію технологічної лінії №3 з випуску подових пшеничних, а також
житньо-пшеничних сортів хліба. Тепер випікаємо значно більше, ніж раніше,
улюблених криворіжцями житньо-пшеничних буханців «Козацький», «Міський». З
приємністю повідомляю, що довели випуск цих хлібів до 7 тонн на добу!
– Їх
виробництво базується на традиційній, класичній технології, з тривалим
зброджуванням напівфабрикатів, що забезпечує накопичення натуральних смакових
та ароматичних речовин, – підкреслює ще одна моя співбесідниця, головний
технолог підприємства Валентина Осадчук. – Паляниці виробляються з якісної
сировини на житніх заквасках, котрі містять чисті культури молочнокислих
бактерій. Як ви знаєте, досить великою популярністю у Кривому Розі користується
і наш батон «Квітневий», який отримав право на використання логотипу «Марка
якості «Криворіжжя». Чим і пишаємося.
Отак
мандруючи підприємством, зупиняємося біля майданчика, де досить інтенсивно
ведуться монтажні роботи. Ближче до новорічних свят тут запрацює нова чеська
лінія з виробництва батонів та овальних пшеничних сортів хліба в широкому
асортименті, на будь-який смак споживачів.
Саме
своїми традиційними технологіями випікання смачного хліба та потужностями – до
60 тонн хлібобулочної продукції на добу – вигідно й виділяється «Криворіжхліб»
серед інших міських споріднених підприємств.
– Миколо Петровичу, а ще таке
цікаве питання: ваше підприємство може конкурувати з дніпропетровськими,
київськими хлібозаводами? Дивно, що вони завозять до нас свою продукцію з такої
далечіні.
– Нам
обов’язково потрібно конкурувати з цими хлібопідприємствами. Бо ж переваги наші
в тому, що ми ближчі до споживача і маємо можливість довезти до нього ще
теплий, духмяний хліб. А в супермаркети поставляємо його в паперових пакетах,
які подовжують збереження свіжості.
– У вас не виникали думки
позмагатися якістю свого хліба десь на міжнародному рівні? З цивілізованою
Європою, наприклад?
– Я
вам так скажу: якщо криворізький покупець прискіпливо придивиться до хліба
європейського, до технологій, за якими він виробляється, та до термінів його
зберігання, то швидше за все не сприйме заморський хліб.
– Чому?
– Не
так давно, перебуваючи в Москві у відрядженні з питань впровадження нових
технологій випуску хліба, познайомився з тамтешньою технологією. Тобто з
використанням у виробництві вже готових хлібних сумішей. А що таке хлібна
суміш? Це, по великому рахунку, суміш, яка передбачає випуск хліба з будь-якою
назвою із закладеними кольором, запахом і смаковими якостями, властивими назві
хлібів. Хочете «Бородінський»? Будь ласка! «Український»? Запросто! І так далі.
Ось так і нам пропонували виготовляти в себе продукцію. Але наші фахівці не
сприйняли цю технологію, виступили категорично проти таких сумішей.
– Чому? Це ж набагато простіше
та вигідніше...
– Це
політика і власників комбінату, і нашого трудового колективу. Ми й далі будемо
випускати хліб за старими технологіями: дріжджі, вода, сіль, закваска. Це наша
національна технологія, за якою пекли хліб наші діди й прадіди. І те, що ми на
правильному шляху, стало зрозуміло, коли я розрізав паляницю білого «Бажанівського»
та сірого «Козацького» і почав пригощати російських колег. Скуштувавши наш
хліб, москвичі мало не в один голос промовили: «Давно вже такого смачного хліба
не їли...»
Що й
казати, промовиста оцінка. Тож давайте побажаємо всім криворізьким пекарям і
далі дбати про високу якість найголовнішого продукту – хліба!
Комментариев нет:
Отправить комментарий