пятница, 26 июля 2013 г.

За безпечне місто. Щоб злочинність не піднімала голову

Прокурор Кривого Рогу Федір Кириєнко провів координаційну нараду з керівниками правоохоронних органів, піддавши доволі гострій критиці тих начальників силових структур і контролюючих органів, які відверто не бажають працювати на результат. У заході взяв участь міський голова Юрій Вілкул. Він вніс чимало слушних пропозицій щодо боротьби зі злочинністю, запропонував підготувати у найкоротші терміни програму боротьби з криміналом.

Дивовижно! Криворізькі спецслужби склали всього два протоколи про корупцію


У короткому вступному слові прокурора міста прозвучало серйозне занепокоєння тим, що одразу в кількох районах Кривого Рогу зросла злочинність, збільшилася кількість скоєних тяжких та особливо тяжких злочинів. Особливо умисних вбивств, розбійних нападів, пограбувань, крадіжок.
Суттєве зростання кількості розбійних нападів відбулося в Саксаганському районі – на 44 відсотки, Жовтневому – на 60, Довгинцівському – на 83, Тернівському – на 100 відсотків. При цьому погіршився стан розкриття розбоїв – майже на 10%. Найгірші справи в цьому плані – у Саксаганському та Інгулецькому районах. У місті скоєно майже на третину більше пограбувань, але розкриття цих злочинів складає 60 відсотків, що свідчить про слабкі оперативні позиції на територіях, які обслуговуються міліцією, погане відпрацювання осіб, котрі доставляються в райвідділи, та слабкий контроль з боку керівництва органів внутрішніх справ.
Доволі тривожною стала й наступна інформація. По місту зареєстровано зростання кількості злочинів, вчинених у громадських місцях, майже на третину. Резонно, що в прокурора виникло запитання щодо доцільності та правильності розстановки нарядів патрульної служби міліції та військовослужбовців частини 3011, оскільки в більшості випадків грабежі та розбійні напади скою­ються на значній відстані від їх маршрутів – від 1 до 2 кілометрів.
Питається, хто ж тоді буде вести бій з криміналітетом у краватках, коли спецслужби ледачі та не реагують на укази Президента України Віктора Януковича про подолання корупції в державі?

Формальні заходи не знизять злочинності
З ґрунтовним аналізом наявних проблем у боротьбі зі злочинністю на нараді виступив заступник прокурора міста Сергій Гричаний. Він акцентував увагу на тому, що в Кривому Розі залишається проблемним напрямком профілактика боротьби зі злочинністю. І це підтвердив цифрами. Якщо протягом 7 місяців 2012 року вперше за останні роки незначно – на 1%, але вдалося скоротити рівень рецидивної злочинності, то вже на початок жовтня поточного року цей показник знову виріс – на 9,6% (з 3214 до 3522).
Щодо кримінальних справ про вбивства, то тут ситуація така: притягнуто до відповідальності 34 особи, з яких 19 раніше засуджених, а це більше 50 відсотків.
Доповідач навів приклад, зупинившись на особі Власенка Ігоря Анатолійовича, 1985 року народження, раніше неодноразово судимого. Останній раз у 2008 році Центрально-Міським райсудом позбавлений волі на 5 років. Звільнився в 2010 році умовно-достроково. Але вже 30 січня 2012 року, перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, під час сварки, з умислом на вбивство наніс двом громадянам численні удари ніжкою від стола, через що обидва померли на місці.
Даний злочин скоєно в період перебування Власенка І. А. під адміністративним наглядом.
Вказаний приклад свідчить про відсутність профілактичної роботи з особою, яка перебуває під адміністративним наглядом, з боку дільничних інспекторів міліції, відсутність контролю керівництва міліції громадської безпеки за цією роботою, що призвело до скоєння умисного подвійного вбивства.
С. Гричаний зазначив, що викликає занепокоєння те, як стрімко зросла кількість скоєних навмисних вбивств на території Тернівського району міста. Якщо минулого року за відповідний період на території району було скоєно 1 умисне вбивство, то в цьому році – вже... 7. Усі навмисні вбивства в Тернівському районі скоєно в стані алкогольного сп’яніння, і профілактичні заходи до осіб, які їх скоїли, також не вживались.
– Разом із вбивствами у місті збільшилась і кількість зареєстрованих злочинів, пов’язаних із спричиненням тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть потерпілого, – додав він. – Неефективно використовуються слідчими повноваження щодо виявлення та усунення причин та умов, котрі сприяли скоєнню навмисних убивств і тяжких тілесних ушкоджень, що потягли смерть потерпілих. Усі подання, які вносяться начальникам територіальних органів внутрішніх справ, формальні. З відповідей на них випливає, що подання розглянуто на оперативній нараді з особовим складом райвідділу внутрішніх справ та вказано на недоліки чи прорахунки в роботі, але жодної особи до відповідальності за результатами розгляду не притягнуто. Тобто реальні причини та умови скоєння злочинів не виявляються і не усуваються.
Заступник прокурора міста назвав території, де найбільше фіксується таких корисливих злочинів, як розбійні напади та грабежі. У Жовтневому районі – мікрорайони 4, 5, 7 Зарічний, вулиці Ватутіна і Мусоргського. У Тернівському – вулиці Федоренка, Маршака, Адмірала Головка. У Довгинцівському – мікрорайони Східний-1, 2, 3, вулиці Димитрова, Блюхера.
За способом скоєння в поточному році даний вид злочинів поділяється на скоєні під погрозою насилля – 26 та із застосуванням фізичної сили – 22.
На нараді були заслухані начальники Жовтневого і Тернівського райвідділів міліції Юрій Яненко, Ігор Мілованов, перший заступник начальника УВС міста Михайло Портнов, інші представники силових структур.

Комментариев нет:

Отправить комментарий