воскресенье, 28 июля 2013 г.

Ожили в бронзі духовні покровителі Кривого Рогу - архієпископ Онуфрій та єпископ Порфирій


Минулої неділі керуючий справами Української православної церкви, вікарій Київської митрополії митрополит Бориспільський Антоній і Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул відкрили в нашому місті пам'ятник священномученикам криворізьким архієпископу Онуфрію та єпископу Порфирію. Встановлення меморіалу в Криворізькій єпархії присвячене 1025-річчю Хрещення Київської Русі та вшануванню пам'яті новомучеників Криворіжжя. 

На площі перед Спасо-Преображенським кафедральним собором сонячно і велелюдно, аж до високого голубого неба витає благодать. До вкритого білим покривалом меморіалу підходять учасники хресної ходи навколо храму. Настає найурочистіша хвилина. Керуючий справами Української православної церкви Антоній і Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул підходять до меморіалу, знімають з нього полотнище. Перед нами велично постають у скульптурі перші єпископи Кривого Рогу Онуфрій та Порфирій, які були розстріляні в 30-ті роки минулого століття. У цю ж мить площу наповнюють чудові переливчасті передзвони. Меморіал освячується священною водою, лунають оплески городян і гостей міста.
До присутніх на духовному святі звертається митрополит Антоній. Він передає щирі привітання від Володимира, митрополита Київського і всієї України, який бував у благодатному місті Кривому Розі, а тепер радіє тому, що живе на нашій землі православна віра, відкриваються храми і пам'ятники, такі, як-от священномученикам Онуфрію та Порфирію. Митрополит Антоній сердечно подякував за сумління архієпископу Криворізькому та Нікопольському Єфрему, міському голові Юрію Вілкулу і всім, хто дбає про духовність, шанує та возвеличує християнську віру.
- Сьогоднішнє відкриття пам'ятника стало важливою подією не лише для Кривого Рогу, а й для всієї Дніпропетровщини, країни, - сказав Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул у своїй промові. - Ми віддаємо данину пам'яті людям, які пожертвували своїм життям, щоб відстояти і укріпити багатовікову духовність України. А вона відіграє особливу роль у встановленні держави. Життя архієпископа Онуфрія та єпископа Порфирія трагічно обірвалося в 30-ті безбожні роки. На думку нашого шановного земляка, такий меморіал змусить людей задуматися про їхню сутність. «Я радий, що у Кривому Розі і в Україні з'явилося ще одне місце, де кожний може замислитись і усвідомити, чого ж нам коншувало бути українцями і зберегти свою віру», - додав він і висловив особливу вдячність владиці Єфрему за ідею створити пам'ятник покровителям нашого міста священномученикам Онуфрію та Порфирію, втілення її в життя.
Віце-прем'єр-міністр України Олександр Вілкул, голова Дзержинської районної у місті Кривому Розі ради Сергій Степанюк, автор пам'ятника - член Національної спілки художників України скульптор Володимир Токар в урочистій обстановці були нагороджені високими церковними нагородами. Високоповажні гості, представники духовенства, міської влади, народні депутати поклали квіти до підніжжя пам'ятника.

Довідка
Меморіал представляє собою композицію: на п'єдесталі висотою 0,8 м розташовуються великий хрест і фігури святих священномучеників Онуфрія та Порфирія Криворізьких. Загальна висота композиції - 3,8 м. Висота хреста - 3 м, висота фігур - 2,45 м. минулого сторіччя. Але вони назавжди залишилися в пам'яті українців.
Історична довідка
Архієпископ Онуфрій (Гагалюк) - архієпископ Курський та Обоянський, перший єпископ Криворізький. Молодь забувала про розваги - кіно і танці, поспішала послухати свого єпископа. З 1923 року за церковну діяльність та боротьбу з обновленням неодноразово заарештовувався. Розстріляний у тюрмі міста Благовіщенська 1 червня 1938 року.
Єпископ Порфирій (Гулевич) - єпископ Сімферопольський і Кримський, другий єпископ Криворізький. Активно виступав проти обновленського руху, часто відвідував парафії єпархії. Після смерті дружини прийняв чернецький постриг. Засуджений до 5 років адміністративного заслання до Казахстану. 2 грудня 1937 року розстріляний.


Микола Крамаренко. Фото Андрія Трубіцина

Комментариев нет:

Отправить комментарий