пятница, 26 июля 2013 г.

Заступник прокурора Кривого Рогу Сергій Гричаний: «Новий кодекс позбавляє судочинство формалізму»


На півтори години, замість обіцяної години, затягнулося безперервне спілкування заступника прокурора міста С. В. Гричаного з нашими читачами (прокурор Кривого Рогу Федір Кириєнко, котрий мав бути на «гарячій лінії», у цей час брав участь у Всеукраїнській конференції працівників прокуратури, - М. К.), а також із журналістами «ЧГ» і ТРК «Рудана». І чай, заварений на сумських полуниці та м'яті, Сергій Володимирович разом з ще одним гостем редакції - старшим прокурором прокуратури міста Сергієм Філоновим випили, коли телефонні дзвінки нарешті вщухли.


Ціла низка питань, адресованих криворіжцями Сергію Володимировичу, стосувалася передусім запровадження в Україні 19 листопада поточного року нового Кримінального процесуального кодексу. Що за документ, як його сприймати?
- Відповідально заявляю, що органи прокуратури міста справляються зі своєю роботою після введення в дію Єдиного державного реєстру досудових розслідувань і з виконанням вимог, які поставлені новим КПК, - повідомив Сергій Гричаний передплатнику «Червоного гірника» Івану Григоровичу Трозінському, який додзвонився першим у редакцію газети. - Реєстром запроваджено єдину звітність про вчинені кримінальні правопорушення в Україні, ведення якої покладається на органи прокуратури. На даний момент прокуратурою Кривого Рогу зафіксовано понад 700 кримінальних проваджень, вони зареєстровані, по них призначені прокурори, судді і про­водяться слідчі дії. Я вважаю, що новий документ є революційним, він повертає не лише судочин­ство і правоохоронну систему, а й усю державну систему обличчям до людей. Кодекс позбавляє су­дочинство зайвого формалізму, підсилює можливості змагаль­ності всіх сторін судового проце­су. Також конкретно визначено, в якому порядку прокурори мають право проводити перевірки.
Які з новел Кримінального процесуального кодексу України виділяєте? - поцікавилася жур­налістка «Рудани» Юлія Фірсова.
-   Передусім, запровадження суду присяжних, рівності захисту та обвинувачення, введення по­сади слідчого судді. А також вве­дення поняття «розумних термі­нів розслідування» і угоди про визнання вини. А ще - дистан­ційне досудове провадження і, звісно ж, запровадження нового інституту негласних слідчих дій. Скажу вам, пані Юліє, що за но­вим КПК України кожен праців­ник прокуратури, кожен проку­рор є процесуально самостійною особою і веде кримінальне про­вадження від його початку до за­вершення, до винесення вироку. Загалом, у новому кодексі перед­бачено повноваження прокуро­ра, спрямовані на захист люди­ни, він є процесуальним керівни­ком досудового розслідування і прийматиме або погоджуватиме всі ключові рішення на цій стадії.

Підкреслю, що для реального забезпечення змагальності сторін у судовому процесі документом урівноважуються повноваження захисту та обвинувачення. Адвокати мають можливість нарівні з прокурорами збирати і подавати докази до суду, запроваджено інститут взаємного відкриття матеріалів сторони обвинувачення та захисту.
Суттєво змінено й процедуру розслідування злочинів, скасовано інститут додаткового досудового слідства. Особливу увагу приділено порядку розслідування злочинів, скоєних неповнолітніми, розпочинаючи зі стадії кримінального провадження при досудовому слідстві і закінчуючи судовим розглядом. Відповідно до наказу Генерального прокурора України у прокуратурах закріплені досвідчені працівники (прокурори прокуратур), які відповідають за цей напрямок діяльності.
- Але разом з тим, треба ро­зуміти, у нових умовах на про­курорів лягає і велика відпові­дальність?! - це репліка ведучо­го прямої лінії « ЧГ».
-   Звісно. Вона покладається на прокурорів у зв'язку з запро­вадженням угод про визнання вини, а саме: законом передба­чено угоди про примирення між потерпілим і підозрюваним чи обвинуваченим та угоди про ви­знання винуватості між проку­рором і підозрюваним чи обви­нуваченим. І тут головне завдан­ня прокурора у сфері криміналь­ної юстиції - забезпечити новий рівень захисту конституційних прав учасників кримінального провадження, право кожного на справедливий суд упродовж ро­зумного строку. Комплексне ре­формування сфери криміналь­ної юстиції охоплює галузі кри­мінального права і кримінально­го процесу, оперативно-розшукову діяльність правоохоронних органів, порядок виконання су­дових рішень у кримінальних справах. В умовах реформуван­ня до нас, працівників органів прокуратури, висуваються нові підвищені вимоги, перед нами ставляться більш складні за­вдання, які потребують високо­го професіоналізму та бездоган­них моральних якостей.
- Сергію Володимировичу, пер­шого грудня цього року внесено зміни до Закону України «Про прокуратуру», якими по-новому врегульовано питання проку­рорського нагляду за додержан­ням і застосуванням законів, питання координаційної діяльності прокуратури у сфері протидії злочинності та корупції. Кілька слів про цей документ.
- Я так скажу. Цей закон містить нововведення, що стосуються прокурорської діяльності та підводять прокуратуру під європейські стандарти: передбачено упорядкування підстав для проведення перевірок, для перевірки обов'язково вноситься вмотивована постанова, з якою ознайомлюється керівник, який може постанову оскаржити. Прокурорські перевірки за зверненнями проводяться за обов'язкової умови щодо попереднього їх вирішення відповідними органами контролю. І, на­голошу, лише в разі бездіяльнос­ті відповідних органів чи за їх відсутності органами прокура­тури вживатимуться заходи про­курорського реагування на за­хист прав громадян та інтересів держави. Зауважую, що проку­ратура, відповідно змін до зако­ну, не підміняє контролюючі ор­гани, а спонукає їх до належного виконання своїх обов'язків шля­хом проведення перевірок додер­жання закону в їхній роботі. Це зрозуміло, шановні журналісти?
- Вповні, пане прокуроре!
Пріоритетом на цій ділянці є нагляд за додержанням закон­ності в діяльності органів дер­жавного контролю, більшість з них на сьогодні неспроможні за­безпечити в повному обсязі за­хист прав громадян. Свідченням цьому є велика кількість звер­нень громадян до органів про­куратури на захист порушених прав, більшість з яких повинні забезпечити органи контролю. З 1 грудня за органами прокурату­ри на законодавчому рівні закрі­плено обов'язкове направлення звернень громадян для попере­днього вирішення до державних контролюючих органів. Отож, основним напрямом діяльнос­ті прокуратури має стати кри­мінальна юстиція: процесуаль­не керівництво розслідуванням, підтримання державного обви­нувачення в суді, нагляд за вико­нанням судових рішень у кримі­нальному судочинстві.

- Алло! Це пряма лінія «Червоного гірника»?
- Так, Сергій Володимирович Гричаний слухає вас!
-  Я мешканець житломасиву Південного ГЗК. У нас на території колективних садів «Надія» та «Іскра», що в Інгулецькому районі, коїться справжнісінький «беспредел»: волоцюги тягнуть з дачних ділянок усе, що заманеться. А передусім - металеві паркани, стовпчики, віконні рами... Зривають з будиночків покрівлю. І все це добро тягнуть у нелегальні приймальні пункти, що в селищі Комсомольському. їх там аж два.
-  Перепрошую, а ви в Інгулецький райвідділ міліції з цього питання зверталися?
-1 не раз! Але реакції звідти ніякої. Вибачте, але в мене складається таке враження, що міліція з цими покидьками заодно. Порятуйте хоч ви наше майно, пане прокуроре. Я вам і свої адресу й телефон залишаю, аби показати всю тутешню ганьбу...
-    Дякую за дзвінок. Ми обов'язково на нього відреагуємо і повідомимо вам особисто про вжиті заходи.
-   Доброго дня, шановні редакціє і пане прокуроре! Турбує Петро Іванович з Довгинцівського району від імені жителів будинків 5-7, що по вулиці Котляревського. У нас тут поряд знаходяться два супермаркети - «Варує» та «АТБ». До їхніх керівників претензій ніяких. А от до торговельників, які розставляють між цими супермаркетами торгові столики з лотками - зауважень безліч. Через них до зупинки громадського транспорту пройти неможли­во. Власне, вони вже й саму зу­пинку зайняли. Навкруги - купи сміття, антисанітарія. Куди ми лише не зверталися, а на цих горе-підприємців управи ніякої. При цьому в Довгинцівському райвиконкомі нам кажупш, що приватникам ніхто не дозво­ляв торгувати на зупинці гро­мадського транспорту...
- Звернення приймаю. По ньо­му обов'язково буде доручення районній прокуратурі та орга­нам внутрішніх справ перевіри­ти законність встановлення тор­говельних столів. І якщо будуть виявлені порушення, то вжива­тимуться відповідні заходи.
 - Чи надає прокуратура міста направлення   на   навчання в юридичні виші випускникам шкіл? - запитує Надія Олексіївна Аверіна.
-  Ми лише даємо рекоменда­ції, і то після співбесіди з юна­ком чи дівчиною, а направлен­ня на навчання у вищі навчальні заклади України дає Дніпропет­ровська обласна прокуратура.
-    Сергію Володимировичу, коли можна потрапити до вас на прийом?
-   Я здійснюю прийом громадян у прокуратурі міста (в лиця Леніна, 27) щоп'ятниці 10.00 до 13.00 і з 15.00 до 17.0 А прокурорсько-слідчі працівники приймають громадян що денно, крім вихідних, у вище вказані години.

Микола Крамаренко. Публікація в «Червоному гірнику»  12.12.2012

Комментариев нет:

Отправить комментарий