суббота, 27 июля 2013 г.

Приходьмо в ліс як друзі 2007

2007   Акція "Збережи природу, посади дерево"

"Нас ліс зустрічає як друзів", − декламую слова поета, ступаючи в зелені шати більш ніж тисячогектарного Широківського лісомасиву. Передноворічні кримські сосни в цю морозну погоду ще стрункіші, урочистіші і загадковіші. Тихо-тихо, ніде не шелесне. Аж раптом в долині, десь на крутосхилі, "вжжи-и-и!" озивається бензопилка, і піднесеного настрою як не було.
- Це наші працівники готують для городян чергову партію молодих сосонок спеціально вирощених до новорічних свят, - говорить дирек­тор державного підприємства „Криворізький лісгосп" Григорій Бала­бан. - Чотириста штук маємо по плану їх відправити на ринки Кривого Рогу.
Помічає моє деяке сум'яття, втішає.
- Не хвилюйтесь, бо якраз цю ділянку молодих хвойних насаджень ми і не знищимо. Це колись під корінь деревця рубали. А нині стали економнішими - беремо лише товарну частину - верхівку. Тож деревце не гине. В подальшому бокові гілки сосонки візьмуть на себе роль провідника, виправляться, і через два-три роки матимемо знову лісову красуню.
- Таку вже й красуню?
- Але й не набагато гіршу, як нинішня, - додає лісівник Широківського лісництва Анатолій Сікорський.
Проходимо далі і натрапляємо на нову плантацію насаджень сосо­нок. Зовсім маленьких, тендітних. їм всього кілька років.
- Щовесни саджаємо як мінімум по гектару хвойних у кожному з чотирьох лісництв - Широківському, Софіївському, Дзержинському, Кри­ворізькому, - продовжує Г. Балабан.
- Таким чином збільшуємо лісистість краю. Вона ще дуже низька в нас - до 5 відсотків. А за розрахунками вчених при такій нездоровій екології має бути не менше 15 відсотків. Ми готові до значних обсягів робіт по залісненню, але нам потрібні нові території земель.
Як і в попередні роки повели мову про екологічну чистоту лісових красунь. Чи не радіаційні вони?
Мої співрозмовники заспокоюють. Мовляв, недавно науковці спе­ціально робили заміри радіаційного фону. Він в нормі. Тому й охоче купують у нас хвойні деревця для окраси осель та офісів, як окремі громадяни, так і підприємства.
Реалізуючи в ці лередноворічнї дні сосонки кримські та звичайні, „Криворізький лісгосп" певною мірою поправляє своє фінансове ста­новище. Однак, про прибутки тут лише мріють. Бо надто вже складна справа виростити товарне хвойне деревце. Для цього потрібні роки і роки праці - сім, як мінімум. А ще ж треба і берегти від браконьєрів. Особливо в ці дні. Лісівники показали нам в багатьох місцях сліди нищівників деревець. Спіймати на гарячому вдалося лише 70-річного дідуся, який тягнув двометрову зрубану сосонку кримську додому - внуку. Склали відповідного акта і оштрафували на 300 гривень. Доро­гий вийшов подарунок, але, можливо, для інших буде наука?

25 грудня 2007

Комментариев нет:

Отправить комментарий