пятница, 26 июля 2013 г.

Катерина Шевцова - Вчитель назавжди

Гордість Кривого Рогу

Вчитель від Бога, Катерина Олександрівна Шевцова, святкує 50-річчя своєї рідної 95-ї гімназії разом зі своїми колишніми колегами та учнями. Тридцять років з цих п'ятдесяти вона віддала своєму навчальному закладу. Сивочола жінка як дитина радіє, що навколо неї знову зібралося стільки вдячних випускників.
- Вони як ті пташенята, - змахує сльозу класна мама. - Хоч і розлетілися по всьому світу, але не забувають мене. Щороку приїжджають і діляться своїми успіхами. Той став професором, інший - доктором наук. Мало не кожний підкорив свою висоту, в тому числі й у Кривому Розі. Принаймні мої випускники - серед кращих фізиків міста, на них рівняються.
Випускники, як і багато років тому, сьогодні сидять за шкільними партами принишклі. Згадують незабутні уроки патріотизму, які проводила, як мало хто, Катерина Олександрівна по Криворіжжю, у цілому - безкінечні дивовижні походи по безкраїх просторах Радянського Союзу: стежками Карпат, Кавказу, Баксанської ущелини, де знайомилися з підкорювачами Ельбрусу... «От такими ми і виросли жагучими до життя», - говорить Сергій Радіонов, один із випускників.
Сама ж мудра вчителька каже, що успішною 95 школа стала одразу після першого дзвоника - у 1962 році.
- Її одразу визначили як експериментальну, запровадивши чимало новацій, - додає вона. - Введені були класи з поглибленим вивченням іноземної мови, фізики, інших предметів з 1 класу.
Щодо фізики, яку вона просто блискуче викладала, то її вихованці щороку ставали переможцями міських, обласних і всеукраїнських олімпіад. А Толя Галов у 1969 році став призером Всесоюзної олімпіади.
Варто підкреслити, що поруч з Катериною Олександрівною нелегкою педагогічною дорогою йшли її рідні, майже всі педагоги - батько, чоловік, брат, дочка, зять... Династія обдарованих вчителів, які посіяли зерна знань і добра в серця своїх учнів. Тому й незабутні!


Микола Крамаренко. Публікація в «Червоному гірнику»  

Комментариев нет:

Отправить комментарий