четверг, 15 августа 2013 г.

Голова Криворізької районної державної адміністрації Олександр Позивайло: «Наш духмяний коровай втричі важчий від минулорічного!»



Вінець жнив


Аграрії сільського Криворіжжя завершили збирання ранніх зернових культур з рекордним результатом - 100156 (!) тонн збіжжя. Подібний урожай, тобто більше 100 тисяч тонн зерна, останній раз вони отримували в 2008 році. Веселе хліборобське свято обжинків пройшло майже в кожному селі заміського району. Мудрі керівники сільськогосподарських підприємств таким чином віддали належне всім, хто натхненно трудився цьогоріч на спекотному полі й на токах. Результати праці радують серце глави Криворізького району 0. 0. Позивайла, з яким бесідуємо, оглядаючи наповнені відбірним зерном токи.
- Успіх прийшов,дякуючи погодним умовам, які були надзвичайно сприятливими навесні, з достатньою кількістю вологи, що і дало змогу розвиватися сходам, а потім формуватися і наливатися колосу, - говорить Олександр Олександрович. - Грамотно спрацювали і агрономи з директорами агроформувань. Придбали якісне насіння, міндобриво, оновили парк сучасною технікою. І за це я, вже через шановану мною газету «Червоний гірник», висловлюю їм вдячність.
-  Головним хлібом 2013 року в районі, як мені відомо, стала озима пшениця.
- Так. Вона займала у нас майже 21 тисячу гектарів і дала вал 62 тисячі тонн, тобто понад половину зібраного врожаю. У середньому з кожного гектара зібрали цієї культури на круг до ЗО центнерів зерна. З приємністю відзначаю, що 70 відсотків пшениць є продовольчими - першого, другого та третього класів.
- Якісь агроформування виділите?
- Звісно. Особливо щедрий урожай виростили рільники ТОВ «Новолозуватське» (більше 46 центнерів з гектара на круг), «Агрофірма «Христофорівська» (не гірші результати), «Агрофірма «Червоний забійник» (35,5 центнера). Що стосується тієї ж озимої пшениці, то вершини по врожайності досягли хлібороби вже названого товариства «Новолозуватське» - зібрали на кожному гектарі по 46,2 центнера зерна. На другому місці «Агрофірма «Христофорівська» - 38 центнерів з гектара.
Мій співрозмовник зауважує, що результати жнив могли б бути набагато вищими, якби в період косовиці хлібів не прошуміли над полями шквальні дощі з градобоєм. Вони знищили чимало посівів, місцями повністю, залишивши чорну ріллю, вкриту шаром криги. Але від волі природи не захиститися і не врятуватися. Залишається лишень змиритися з тим, що є.
- Окремо хочу сказати про ріпак. Його вирощували на площі понад 5 тисяч гектарів. Так отцю культуру теж зачепили примхи природи. Та все ж вдалося досягти валового збору 9890 тонн при врожайності 18,5 центнера. А це доволі непоганий показник.
Не особливо порадували озимі ячмені, які займали площу трохи більшу 8 тисяч гектарів, давши на круг по 28 центнерів. Слабо вродив ярий ячмінь - зібрали його по 17,7 центнера з гектара. Травнева спека згубно вплинула на розвиток рослин, що й стало причиною недороду вівса та гороху.
Олександр Позивайло також повідомив, що Криворізький район першим в області забезпечив реалізацію хліба для потреб регіону в кількості чотирьох тисяч 100 тонн. У виконанні завдання голови Дніпропетровської облдержадміністрації взяло участь 51 агроформування Криворіжжя. Це - продовольча безпека і соціальний захист наших людей.
Побачили ми під час об'їзду поля Криворізького району, де швидкими темпами ведеться підготовка ґрунту до посіву озимих наступного врожаю. Ця робота не терпить зволікань.

Директор одного з кращих у Криворізькому районі агроформувань «Набережний» Манвел Єгіазарян. Сам у стислі строки зібрав багатий врожай, а потім й іншим прийшов па виручку зі своїми 3 комбайнами «Джон Дір». До речі, у цьому господарстві вони замінили 10 «Донів»

Микола КРАМАРЕНКО, фото Василя ГЕЛЕВАЧУКА



Комментариев нет:

Отправить комментарий