суббота, 14 сентября 2013 г.

Голова Національної спілки журналістів України Олег Наливайко: «Прокидайтесь, журналісти, від нас багато залежить!»


  
8 вересня представники ЗМІ  відзначили Міжнародний день солідарності журналістів,  заснований на знак великої пошани до  журналіста і письменника Юліуса Фучіка, страченого гітлерівцями 8 вересня 1943 року.
Написану ним під час перебування у празькій в’язниці книгу «Репортаж з петлею на шиї»  переклали 70 мовами світу.
Більшість найавторитетніших колег, з якими я спілкувався в ці дні, були єдині  в думках, що  засобам масової інформації  і в цілому кореспондентській братії  сьогодні вкрай потрібне  єднання.
Солідарність і  поглиблення партнерства йтимуть  на користь  самим журналістам, а найперше – читачам, телеглядачам і радіослухачам.
Націлює на це і  голова НСЖУ О. І. Наливайко, який вчора був на прямому зв’язку з  кореспондентом «Червоного гірника».
- У найгарячіших, найнебезпечніших куточках планети працюють сьогодні  журналісти, у тому числі й українські, - відзначив Олег Ігорович. – Уся їхня робота сприяє збереженню миру і розвитку співробітництва між країнами. Всередині України журналістам  теж нелегко. Нас ще знищують за слово (Георгій Гонгадзе),  б’ють (80 нападів і застосувань сили зафіксовано в 2012 році), принижують, а в парламенті погрожують ухваленням закону про наклеп. Але є вже  певні досягнення: 5 кримінальних справ  порушено правоохоронними органами за перешкоджання професійній діяльності журналістів. Обнадіює і те, що  майже всі громадські, професійні об’єднання згуртовані в інтересах представників ЗМІ. 
 - Вітчизняне законодавство, що стосується медіа, – одне з найкращих у Європі. Чому ж воно не виконується?
 - Передусім необхідно, щоб правоохоронці виконували закони, а ми були вимогливішими у функціях контролю. Також треба внести зміни до класифікатора  професій і визнати журналістами фотографів, операторів, працівників Інтернет-проектів.  В умовах  реформування,  ЗМІ також потребують неабиякої солідарності. На порядку денному питання з питань:  як гуртом рятувати  «малу» пресу?
- Олеже Ігоровичу, а що робить очолювана вами Спілка, аби захистити жінок-журналістів, яких у газетах, на телебаченні і радіо нашої країни майже 70 відсотків від усієї кількості, а рівень зарплати у них на... 30 відсотків нижчий, ніж у колег-чоловіків?  
- Своє тверде слово з цього питання мають сказати  профспілки, ведучи безперервний діалог із роботодавцями. У Києві вони вже примусили засновників і власників ЗМІ рахуватися з ними, і підвищення заробітків журналісткам відбулося. Тепер потрібно цю практику втілювати в регіонах.
Ще більше проблем у нас з величезною армією випускників-журналістів. На моє переконання, їх кількість абсолютно не відповідає потребам ринку. Разом з тим, роботодавець уже розуміє цінність кваліфікованого журналіста з власною позицією. Проблем, як бачите дуже багато, отож і вирішувати їх потрібно разом. Щоб відбулися зміни, у тому числі і в суспільстві, потрібно, щоб прокинулися журналісти. Від нас дійсно багато залежить. 

Микола Крамаренко, "Червоний гірник".

Комментариев нет:

Отправить комментарий